Persbericht – 19 mei 2015
Gebruik van folder app stijgt sterk
Papieren huis-aan-huis folder onverminderd populair
Den Haag, 19 mei 2015 – Met een totaalbereik van 12,7 miljoen lezers is de huis-aan-huis folder een krachtig medium, 96% van de Nederlanders leest wel eens een folder. Opvallend is de groei van het gebruik van folder apps. Ten opzichte van vorig jaar is het gebruik van folder apps met 400.000 mensen toegenomen. De groei zit vooral in de groep van 20-49 jarigen. De papieren folder blijft echter onverminderd populair: de folder heeft een netto bereik van 11,3 miljoen mensen. Na het lezen van een papieren folder komt meer dan 80% in actie. Voor ruim de helft van de Nederlanders (53%) zou het een groot gemis zijn als er geen folders meer zouden verschijnen. Dit blijkt uit de NOM Folder Monitor 2015, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK, in opdracht van DDMA Businessgroep Verspreidingen, onder auspiciën van de NOM.
De NOM Folder Monitor geeft inzicht in het bereik en het effect van folders (zowel huis-aan-huis als digitaal) op de consument. Bovendien maakt de NOM Folder Monitor het mogelijk om verschillende mediatypen met elkaar te vergelijken. Irena Petric, directeur NOM: “Folders worden door heel veel mensen gelezen, 96% van alle Nederlanders leest wel eens een folder. Dat blijkt maar weer uit dit onderzoek. Dat is in vergelijking met andere media een heel hoog bereik. De uitkomsten van de NOM Folder Monitor worden gepubliceerd in een elektronisch databestand. Daardoor zijn de gegevens direct beschikbaar voor mediabureaus. Vorig jaar is de NOM Folder Monitor voor het eerst uitgevoerd. Wij merken dat sinds het onderzoek mediabureaus positiever zijn over het inzetten van folders en het medium opnemen in de mediaplanning.”
Stephan van den Eijnden, voorzitter DDMA Businessgroep Verspreidingen: “Het bereik van papieren en digitale folders is hoog. Papieren folders hebben een netto bereik van 11,3 miljoen mensen, digitale folders bereiken netto 3,9 miljoen mensen. Gemiddeld wordt 17 minuten per week besteed aan het lezen van folders. De positie van de papieren folder is en blijft ijzersterk. Daarnaast zien we een snelle opkomst van folder apps. Papieren folders zetten aan tot bezoeken van winkels en aankopen, het bekijken van digitale folders leidt vaak tot bezoeken van de website. De folder is dus een effectief medium dat zeker niet mag ontbreken in de marketingmix, niet alleen voor retailers maar ook voor e-tailers.”
Papieren folder zet aan tot actie
De papieren folder blijft onder de Nederlanders veruit favoriet, maar liefst 61% leest alleen een papieren folder. Bijna een kwart leest zowel papier als digitaal. De folder wordt vooral geraadpleegd om op de hoogte te zijn van speciale aanbiedingen. Ruim de helft (51%) leest de folder ter ontspanning en komt naar aanleiding hiervan in actie (meer dan 80%). Zo koopt de papieren folder lezer regelmatig producten die in de folder staan (50%) en zet de folder ook aan om bepaalde winkels te bezoeken (46%). De digitale folder wordt vaker gebruikt om producten te vergelijken (34%) en is de poort naar de website (29%). Het wisselt sterk op welk moment de papieren of digitale folder wordt gelezen, maar vooral ’s avonds is met 37% favoriet.
Elektronica scoort hoog onder mannen, vrouwen kiezen voor persoonlijke verzorging
In totaal zijn 37 folders van zeven verschillende branches onderzocht. De volgende branches zijn in het onderzoek opgenomen: Supermarkt/Slijterij, Warenhuis, Huis/Tuin en Dier, Persoonlijke verzorging, Elektronica, Mode/Kleding en Slapen/Wonen. Het bereik van de Supermarkt/Slijterij folders, zowel papier (77%) als digitaal (18%), is het grootst. Elektronica folders worden vooral door mannen gelezen (56%), vrouwen kiezen vaker voor persoonlijke verzorging (73%).
Netto bereik folders per branche*
*Percentage van de populatie dat minimaal één folder uit de branche leest
NOM Folder Monitor 2015
De NOM Folder Monitor 2015 is een onafhankelijk en objectief onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK in opdracht van de DDMA Businessgroep Verspreidingen, onder auspiciën van Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM). De resultaten van de NOM Folder Monitor zijn representatief voor de Nederlandse bevolking van 13 jaar en ouder met toegang tot internet, folderlezers én niet-folderlezers. 5.003 respondenten hebben de vragenlijst ingevuld.
DDMA Businessgroep Verspreidingen
De leden van de DDMA Businessgroep Verspreidingen zetten zich in voor een verdere professionalisering van de distributienetwerken. Tevens genereert de groep bestedingscijfers en promoot zij huis-aan-huis folders als effectief communicatiemedium. De groep is verantwoordelijk voor de zelfregulering in de vorm van de NEE/JA en NEE/NEE sticker voor op de brievenbus.
1 Comment
Leave your reply.